panells solars bifacials

Els panells solars bifacials i els seus beneficis

Fa uns mesos, en el nostre laboratori de Sud, vam instal·lar els primers panells solars bifacials en vertical. Col·locats a la coberta de la nau, són un “nou experiment” que ja s’està utilitzant al nord d’Europa. Degut a l’acumulació de neu en aquests països durant gran part de l’any i a la menor inclinació del sol, aquests tipus de panells funcionen perfectament.

Però, realment, té sentit utilitzar aquest tipus de panells a Espanya? La resposta, que podràs esbrinar al llarg d’aquest post, és que sí. Té sentit instal·lar panells bifacials en vertical sobretot en terrenys i entorns urbans amb aplicacions verticals. Aquesta és la raó per la qual estem provant el seu rendiment, per després aplicar-los en projectes agrícoles, en barreres acústiques de les autopistes o fins i tot en les pròpies façanes.

El rendiment dels panells solars bifacials és igual al dels tradicionals?

Depèn del terreny i del tipus d’instal·lació, però la resposta general és que no, ja que el seu rendiment pot ser menor a causa de la inclinació d’aquests. No obstant, serà major el rendiment en aquelles situacions en què la instal·lació fotovoltaica “tradicional” no sigui possible. Per exemple, en instal·lacions orientades a sud, est-oest, el rendiment serà major que en una instal·lació convencional.

A SUD tenim eines que ens ajuden a estimar la producció de kWh d’un sistema bifacial en vertical, com ara programaris especialitzats. No obstant, existeixen variables que poden afectar aquesta estimació, com la temperatura, la brutícia de l’ambient i el terreny. Per això, per comprovar de primera mà com funcionen aquests panells solars bifacials, hem instal·lat dos a la nostra coberta. Un orientat a l’est i l’altre a l’oest, cadascun amb un microinversor perquè puguin rendir independentment. D’aquesta manera podrem comprovar el comportament i la corba de generació d’energia de cada panell, i el valor real de producció específica del sistema.

Benificis dels panells solars bifacials

El desenvolupament de la tecnologia fotovoltaica bifacial, juntament amb la baixada de preu dels equips, obre un nou camí a aquestes aplicacions. Com veiem en la següent imatge, el pic de la corba de generació d’energia ja no es troba en les hores del migdia. En aquest cas, visualitzem dos pics: un pel matí i un altre per la tarda (si repartim les seves cares principals entre aquestes dues orientacions).

paneles solares bifaciales
panells solars bifacials

Les avantatges que veiem respecte a una instal·lació convencional orientada al sud són:

  • Estalvi en electricitat: Amb els panells solars bifacials estalviarem més electricitat en els pics del matí i de la tarda (quan els preus tendeixen a ser més alts). Més estalvi per menor consum de la xarxa, o més ingressos dels excedents en aquelles hores en què el mercat els valora a un preu més alt.
  • Major eficiència tèrmica: Els panells funcionen a la seva màxima potència quan la temperatura no és tan elevada. A més, el panell dissipa molt millor la calor, per la qual cosa les pèrdues per temperatura són molt menors.
  • Optimització de l’autoconsum: Pot ser més beneficiós comptar amb dos pics a la corba en lloc d’un. Generem més excedents (evitant les hores centrals del dia) i repartim millor la producció segons el consum.
  • Menor brutícia: Els panells solars bifacials s’embruten molt menys en comparació amb els panells en horitzontal. Així, hi ha un menor cost de neteja i un risc més petit de punts calents per brutícia.

Beneficis de la tecnologia bifacial en el sector agrícola

L’ús de panells solars bifacials en agrivoltaica presenta l’avantatge clar de poder aprofitar molt millor el terreny per a l’activitat agrícola. L’estructura de suport d’aquest tipus de panells és en vertical i, per tant, és molt més senzilla que en les estructures elevades. A més, el cost per Wp instal·lat serà bastant més baix. Tot i així, la ràtio de potència per superfície de terreny (kWp/m²) és menor que amb panells elevats i en horitzontal, ja que s’està prioritzant l’activitat agrícola per sobre de la producció fotovoltaica.

 Conclusió

Com hem esmentat al llarg d’aquest post, els panells solars bifacials són una nova oportunitat en espais avui desaprofitats. Tant en entorns urbans,en infraestructures viàries i ferroviàries, com ara barreres acústiques a les autopistes, tanques i façanes urbanes. Fins i tot en aquests casos, on s’instal·len amb una superfície opaca darrere, veiem que el panell bifacial rendeix una mica millor que un panell convencional. Lògicament, no obtenim tant de guany de producció com aquells que tenen la seva part posterior totalment lliure. Però algun petit percentatge, del 2 o 3%, es guanya, i per un preu molt semblant, veiem que té sentit

Les estructures han de ser les adequades, ja que aquest tipus de panells solars bifacials en vertical estan més exposats al vent. Amb un bon muntatge, es garanteix que el panell pot suportar les càrregues de vent i no tinguem micro-ruptures de cèl·lules que provoquin punts calents. En les instal·lacions amb panells bifacials, els quals tenen la seva part posterior lliure (sense paret, ni mur o coberta), és important que el panell s’instal·li pel marc, sense cap objecte que faci ombra per la part posterior, sense perfils metàl·lics, safates de cablejat, microinversors o optimitzadors que facin ombra. El panell ha d’estar totalment lliure per les dues cares.

Ara ja no sembla tan mala idea, oi?

Relacionats

Subvencions aerotèrmia

Subvencions per instal·lar aerotèrmia 2024

Estàs pensant a renovar el teu sistema de climatització per millorar l’eficiència energètica de casa teva o del teu negoci? L’aerotèrmia pot ser la solució perfecta. Aquest sistema innovador aprofita

Llegir més ->
descagar ebook
ebook-icon

¡Descarga ahora
nuestro E-book Solar!

Tu Guía Completa para la Energía Renovable

Con nuestro E-book gratuito, adéntrate en el universo de la energía solar. Descubre cómo la luz del sol puede impulsar tu hogar y tu estilo de vida. Obtén información clave, ideas innovadoras y consejos para dar el salto a la energía limpia.

    Abrir chat
    1
    ¿Podemos ayudarte?