Sabies que el 64% dels habitatges de les Illes Balears es troben en edificis de pisos? Per aquest motiu, les comunitats de propietaris tenen un enorme potencial per liderar la transició energètica. Amb l’autoconsum fotovoltaic compartit i les comunitats d’energia renovable, els terrats comuns es converteixen en fonts d’energia neta i sostenible. D’aquesta manera, es fomenta un model energètic més eficient i respectuós amb el medi ambient.
Els habitatges de les Illes Balears van consumir 2.501,25 GWh d’electricitat l’any 2023. Això representa el 45% del consum total d’energia, segons la Direcció General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Amb dos terços dels habitatges situats en edificis plurifamiliars, les comunitats de propietaris són claus per fer realitat la transició energètica.
Què són les comunitats d’energies renovables?
Les comunitats d’energies renovables són grups de persones, petites empreses o entitats locals. S’uneixen per produir, consumir i guardar energia renovable juntes. Són generalment organitzades com a cooperatives o associacions, on els membres comparteixen tant les responsabilitats com els beneficis.
Aquestes comunitats permeten que els seus membres comparteixin els costos i beneficis de generar energia solar o altres formes d’energia renovable. A Espanya, existeixen límits en el radi de proximitat que defineixen fins a on poden arribar els membres de la comunitat per compartir energia.
Els membres d’una comunitat energètica han de situar-se dins d’un “àrea de proximitat”. Els membres d’una comunitat energètica han de situar-se dins d’una «àrea de proximitat». Segons el projecte inicial de Reial decret, aquesta distància dependrà de la població del municipi on es trobi la comunitat. Per als municipis amb menys de 5.000 habitants, l’àrea de proximitat inclourà el municipi i els municipis limítrofs. En el cas dels municipis amb més de 50.000 habitants, el radi màxim serà de 5 km.
Tot i que aquesta figura es va regular parcialment pel Reial decret llei 5/2023, encara necessita normatives addicionals per funcionar millor. Aquestes regulacions permetran garantir un accés més ampli i evitaran que grans comercialitzadores controlem la seva gestió. Així, es convertirà en una eina clau per combatre la pobresa energètica i fomentar un model més just i accessible.
Comunitats de propietaris i l’autoconsum compartit
L’autoconsum compartit, representa comunitats d’energia renovable en edificis plurifamiliars. En aquest cas, un grup d’usuaris propers comparteix l’energia generada per una instal·lació comuna.
A més, aquest sistema és molt senzill. No necessita una estructura formal i es basa només en un acord per repartir l’energia generada. Així, es poden obtenir múltiples beneficis, com ara:
· Estalvi garantit de fins al 60% en la factura elèctrica.
· Els costos d’instal·lació es reparteixen entre els participants.
· Millora de la certificació energètica.
· Reducció directa d’emissions de CO₂ anuals causants del canvi climàtic.
Com funciona un autoconsum compartit?
Per il·lustrar el procés, posem un exemple:
- Iniciativa local: Un grup de veïns d’un edifici de pisos a Mallorca decideix aprofitar el terrat per instal·lar plaques solars. Es reuneixen i decideixen crear una comunitat energètica.
- Estudi tècnic i econòmic: S’encarrega un estudi a una empresa especialitzada com SUD Renovables, que analitza la viabilitat del projecte. Això inclou un càlcul del nombre de panells necessaris, el cost total i els beneficis esperats en estalvi energètic.
- Finançament i subvencions: Els veïns sol·liciten subvencions públiques, com les previstes pel programa estatal d’impuls a l’autoconsum. També es reparteixen els costos restants de manera proporcional entre els membres de la comunitat.
- Instal·lació: L’empresa instal·la els panells fotovoltaics i configura el sistema per distribuir l’energia generada entre els membres de la comunitat.
- Acord de repartiment: Els veïns estableixen com es reparteix l’energia generada segons el consum de cada habitatge. Això es fa mitjançant un acord senzill que no requereix formalitats legals complexes.
- Seguiment i manteniment: Amb un servei postvenda, es garanteix que la instal·lació funcioni correctament. Els veïns poden controlar el consum i la producció d’energia a través d’una aplicació mòbil.
Aspecte | Comunitats energètiques | Autoconsum compartit |
---|---|---|
Escala | Més gran, pot implicar diverses ubicacions (el mateix municipi, municipis adjacents o fins a 5km. | Més petit, normalment un sol edifici o usuaris propers (2 km). |
Estructura | Sovint formal (associació, cooperativa). | Informal, basat en un acord de distribució. |
Objectiu | Donar poder a les comunitats, promoure la independència energètica, combatre la pobresa. | Reduir els costos energètics per a un grup específic de participants. |
Participants | Ciutadans, petites empreses, ajuntaments. | Normalment veïns o usuaris propers. |
Font d’Energia | Pot incloure solar, eòlica, biomassa, etc. | Principalment solar (per exemple, instal·lacions a les teulades). |
Complexitat | Requereix més organització i regulació. | Més fàcil d’implementar, menys requisits legals. |
Perspectives de futur
En el futur, les comunitats d’energia renovable, a més de l’autoconsum fotovoltaic compartit, s’espera que integrin serveis avançats com:
- Emmagatzematge d’energia a través de bateries, per garantir l’ús de l’energia renovable fins i tot quan el sol no brilla.
- Serveis de càrrega de vehicles elèctrics, facilitant la mobilitat sostenible dins la comunitat.
- Gestió intel·ligent de la demanda, optimitzant el consum energètic segons les necessitats i preus del mercat.
- Agregació de demanda, per negociar millors condicions energètiques conjuntes amb el sistema elèctric.
Experiència de SUD Renovables en autoconsum compartit
Amb més de 20 anys d’experiència, a SUD Renovables som referents en projectes fotovoltaics. Hem estat pioners en l’autoconsum compartit, oferint un servei integral que inclou:
- Estudi del terrat i viabilitat del projecte.
- Disseny personalitzat amb projectes d’enginyeria a mida.
- Instal·lació de qualitat amb materials d’alt rendiment.
- Manteniment i suport tècnic continu.
- Gestió de subvencions i tràmits administratius.
Cas d’èxit: Autoconsum compartit a Centelles
A Centelles (Osona), SUD Renovables hem instal·lat un sistema fotovoltaic de 16,34 kWp per a una comunitat de veïns. Aquesta instal·lació subministra energia renovable a 11 habitatges, distribuint un 9,09% de l’energia generada a cada veïnat.
Autoconsum compartit a Centelles
La vostra comunitat està preparada per fer el salt a l’energia renovable?
Escriu-nos i t’ajudarem a trobar la millor solució!