Aquesta setmana s’ha publicat la revista Nota d’Economia, que té com objectiu fomentar l’anàlisi i la reflexió sobre qüestions d’actualitat i rellevants per a l’economia catalana i el sector públic. L’últim número està dedicat a la transició energètica, una transformació imprescindible i urgent. En aquesta edició, s’aborden temes com les energies renovables, la sostenibilitat i l’eficiència energètica, i es comparteixen les últimes novetats i iniciatives en aquest àmbit.
En temps recents, la necessitat d’un sistema energètic sostenible s’ha fet cada vegada més evident a causa de la vulnerabilitat del sistema energètic global. La crisi energètica actual, l’emergència climàtica i conflictes com la guerra a Ucraïna han demostrat que no es pot continuar depenent dels combustibles fòssils. La transició a fonts d’energia renovable és l’única via possible. El nou sistema energètic a Catalunya es basarà en energies renovables, i el Govern haurà d’invertir en recerca i desenvolupament per a superar els reptes relacionats amb l’emmagatzematge d’energia. El PROENCAT 2050 ofereix un pla per a la transició a l’energia renovable, que es pot assolir amb només un 2,5% addicional del territori català. La descentralització de la generació d’energia i la implicació de ciutadans i empreses seran crucials en el nou sistema. Aquest nou model no només farà que Catalunya sigui independent en matèria energètica, sinó que també tindrà un impacte positiu en l’economia i el medi ambient.
El Govern de la Generalitat està decidit a transformar de forma radical el model energètic del país, sense deixar a ningú enrere.
Manel Romero, soci de SUD Renovables i codelegat d’UNEFCAT, ha participat a la Nota amb l’article El desplegament de l’energia solar a Catalunya, on avalua la situació del sector fotovoltaic a Catalunya i en el seu entorn més proper (Europa i Espanya). El text destaca que la implantació d’aquesta energia a Catalunya ha estat principalment determinada per les lleis estatals, concretament la normativa sobre el sistema d’incentius i la Llei del Sector Elèctric. Malgrat que la regió disposa d’una gran quantitat de radiació solar, està per darrere d’altres països europeus com els Països Baixos, Alemanya i Dinamarca en energia fotovoltaica per càpita. Per això, la regió s’ha marcat l’objectiu d’assolir el 50% d’electricitat renovable el 2030 i el 100% d’energia renovable el 2050. L’article crida a la Generalitat perquè faci un lideratge efectiu per promoure instal·lacions en espais com autopistes, aparcaments públics i altres zones compartides, i perquè informi adequadament la ciutadania sobre la situació actual i la necessitat d’assolir els objectius. Així mateix, destaca la importància de realitzar el desplegament de l’energia solar de manera ordenada i en diàleg amb el territori, però també de manera ràpida i decidida.
La transició energètica és un repte crucial per a la societat catalana i la humanitat en general. Això no només ens permetrà garantir un futur sostenible, sinó també aprofitar les oportunitats econòmiques que ofereix aquesta transformació.
Enllaços d’interés:
El desplegament de l’energia solar a Catalunya, Manel Romero. Nota d’Economia nº 107.