El Govern destina 40 milions a substituir cobertes d’amiant per plaques fotovoltaiques

L’amiant, que es presentava a materials d’ús quotidians fins fa poc, com ara el fibrociment que es comercialitzava sota la marca Uralita, és una substància extremadament perillosa per a la salut humana. Quan les fibres d’aquest material es dispersen, com sol passar quan es trenca una peça, poden ser inhalades i afavorir el desenvolupament de malalties greus com el càncer de pulmó o el mesotelioma en les persones exposades. Per tant, és important prendre precaucions adequades per evitar la seva exposició i eliminar-lo de manera segura dels edificis i altres instal·lacions.

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una iniciativa destinada a fomentar la retirada de teulades fabricades amb fibrociment. Per a això, s’ha creat una línia d’ajuts que disposa d’una dotació pressupostària de 40 milions d’euros, amb l’objectiu de promoure la substitució de cobertes amb amiant per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Aquesta línia d’ajuts està especialment destinada als edificis que han allotjat o allotgen indústries, activitats comercials o agràries. El pressupost pel 2023 també incorpora 10 milions més per ajudes a la retirada d’amiant en habitatges particulars. Així mateix, la despesa s’ha de fer entre l’1 de gener de 2023 i fins a 24 mesos després de la resolució d’atorgament.

És una mesura important per a la salut pública i per a la promoció de les energies renovables, que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic. La despesa de la retirada, transport i tractament dels residus dels elements que continguin amiant, així com la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a les cobertes afectades, serà coberta al 100% pel programa.

En definitiva, el projecte Amiant per plaques és una iniciativa que busca promoure la sostenibilitat i la protecció del medi ambient, així com garantir la salut i la seguretat de la població. Amb aquest programa, es posa èmfasi en la retirada de materials contaminants, com l’amiant, i es promou l’ús d’energies renovables, com la solar fotovoltaica, per aconseguir una transició energètica més sostenible i responsable.

Més info: Gencat.cat

Relacionats

descagar ebook
ebook-icon

¡Descarga ahora
nuestro E-book Solar!

Tu Guía Completa para la Energía Renovable

Con nuestro E-book gratuito, adéntrate en el universo de la energía solar. Descubre cómo la luz del sol puede impulsar tu hogar y tu estilo de vida. Obtén información clave, ideas innovadoras y consejos para dar el salto a la energía limpia.

    Abrir chat
    1
    ¿Podemos ayudarte?