L’amiant, que es presentava a materials d’ús quotidians fins fa poc, com ara el fibrociment que es comercialitzava sota la marca Uralita, és una substància extremadament perillosa per a la salut humana. Quan les fibres d’aquest material es dispersen, com sol passar quan es trenca una peça, poden ser inhalades i afavorir el desenvolupament de malalties greus com el càncer de pulmó o el mesotelioma en les persones exposades. Per tant, és important prendre precaucions adequades per evitar la seva exposició i eliminar-lo de manera segura dels edificis i altres instal·lacions.
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una iniciativa destinada a fomentar la retirada de teulades fabricades amb fibrociment. Per a això, s’ha creat una línia d’ajuts que disposa d’una dotació pressupostària de 40 milions d’euros, amb l’objectiu de promoure la substitució de cobertes amb amiant per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Aquesta línia d’ajuts està especialment destinada als edificis que han allotjat o allotgen indústries, activitats comercials o agràries. El pressupost pel 2023 també incorpora 10 milions més per ajudes a la retirada d’amiant en habitatges particulars. Així mateix, la despesa s’ha de fer entre l’1 de gener de 2023 i fins a 24 mesos després de la resolució d’atorgament.
És una mesura important per a la salut pública i per a la promoció de les energies renovables, que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic. La despesa de la retirada, transport i tractament dels residus dels elements que continguin amiant, així com la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a les cobertes afectades, serà coberta al 100% pel programa.
En definitiva, el projecte Amiant per plaques és una iniciativa que busca promoure la sostenibilitat i la protecció del medi ambient, així com garantir la salut i la seguretat de la població. Amb aquest programa, es posa èmfasi en la retirada de materials contaminants, com l’amiant, i es promou l’ús d’energies renovables, com la solar fotovoltaica, per aconseguir una transició energètica més sostenible i responsable.
Més info: Gencat.cat